od przedwczoraj moja Octa 1.6 AEE zaczęła gasnąć jak nie trzymam jej na obrotach (nie ważne czy zimna czy już rozgrzana). Poszperałem i znalazłem że to coś nie tak z elektrozaworem filtra z węglem aktywnym:
tak więc mam drugi nowy na sprawdzenie i odkryłem że po zdjęciu przewodu przekazującego powietrze do silnika wszystko pracuje prawidłowo.
(zdjęcie jest tylko poglądowe-u mnie nie ma nakładki na przewód)
Wywnioskowałem zatem że przyczyną jest brak napięcia/komendy otwarcia zaworu w związku z czym mam dwa pytania:
1. Czy słusznie wywnioskowałęm?
2. Jeżeli słusznie to co teraz, jak to naprawić?
1.6 102KM BFQ 2006r.+ LPG LR OMEGAS i 1.6 75KM AEE 2000r. Pb
Tylko że moja Octa jeździ normalnie po odłączeniu przewodu/wężyka gumowego od elektrozaworu (post 1, zdjęcie 1). Przy okazji wymieniałem przewody zapłonowe i ma wręcz niezłego kopa.
Filtr z węglem aktywnym ma za zadanie filtrować opary paliwa i przesyłać je do kolektora dolotowego za pośrednictwem elektrozawóru od którego właśnie odłączyłem gumowy wężyk :/
Nie bardzo chcę jeździć z zaworem który nagle się otworzy i będzie słał opary pod maskę.... Zawór powinien się otwierać zgodnie z sygnałami z jednostki sterującej (a ona dostaje info od sondy lambda i czujnika na przepustnicy). Spotkał się ktoś z czymś takim? Gdzie zacząć? Nie chcę jechać do mechanika (unikam jak ognia) bo wymyśli żeby wymienić sondę za 500 zł plus robocizna i kto wie czy nie przepustnica.
[ Dodano: Pią 11 Lip, 14 10:30 ]
Dziś już początek weekendu więc zabiorę się za Octe. Jakby ktoś miał jakieś pomysły to piszcie.
[ Dodano: Pon 14 Lip, 14 09:02 ]
W weekend pogoda kiepska a że nie mam garażu to nic nie ruszyłem. Może komuś w tym czasie coś przyszło do głowy w sprawie mojego problemu?
[ Dodano: Pon 14 Lip, 14 18:29 ]
Tak więć elektrozawór sprawdzony i przepustnica wymieniona. Nic z tego. Dalej to samo - po podłączeniu przewodu ze zdjęcia 2 silnik gaśnie. Czeka mnie jeszcze adaptacja. Może ktoś polecić dobry kabel do VAG'a?
[ Dodano: Czw 17 Lip, 14 06:22 ]
Problem rozwiązany. Zamiana przepustnicy na używaną i adaptacja.
1.6 102KM BFQ 2006r.+ LPG LR OMEGAS i 1.6 75KM AEE 2000r. Pb
Komentarz